دسته بندی | کشاورزی و زراعت |
فرمت فایل | ppt |
حجم فایل | 8343 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 27 |
مقدمه:
بن سای مجموعه ای از باغبانی و هنر است که به واسطه آن گیاه با یک تغییر شکل تحمیل شده به یک مجسمه زنده تبدیل می شود. هنرمند با استفاده از مفاد زیبایی، وهمی از طبیعت را در غالب شکل مینیاتوری پدید میآورد. بنسای یک آرایش غیرطبیعی نیست بلکه در قالب یک تغییر شکل ساده، طبیعت اصلی را ذهن آدمی تداعی میکند.
بن سای در اصل واژهای ژاپنی و به معنی کاشت گیاهان در گلدانهای کم عمق است . به این ترتیب که گیاه در گلدانهایی کم عمق با خاک کم و در شرایط محدود کننده از نظر رشد قرار میگیرد و با آرایش زیبا وتربیت صحیح به درختی مسن ولی کوچک تبدیل می شود. برای تحقق این هدف تمام قسمتهای گیاه اعم از ریشه ها، تنه، شاخه ها، میوه ها و گلها حایز اهمیت هستند.
Bonsai واژهای ژاپنی است و به گیاهانی گفته میشود که با وجود داشتن اندازهی بزرگ در طبیعت، برای نگهداری در محیط کوچک سازش یافتهاند. این کلمه از دو واژهی Bon به معنی سینی یا گلدان کوچک و Sai به معنی درخت یا گیاه تشکیل شده است.
هنر پرورش بن سای هزاران سال پیش در چین رونق پیدا کرد. چینیها احترام خاصی برای آن قائل هستند. نگارههای بسیاری از این هنر در کتیبههای باستانی چین وجود دارد. وجود بن سای و طبیعت در خانه از نظر مکتب بودائیسم، مفاهیم خاصی هم دارد. کم کم این هنر از چین به ژاپن رسید. ژاپنیهای خلاق به توسعه و تکمیل آن پرداختند. هم اکنون چین و ژاپن از مهمترین صادر کنندگان بن سای هستند.
معیارهای انتخاب گونه گیاهی مناسب
برای انتخاب گونهی مناسب باید علاوه بر زیبایی گیاه، موارد دیگری را هم در نظر گرفت. میزان تابش مسقیم آفتاب، شدت نور و دمای محل نگهداری در انتخاب گونه تعیین کننده هستند.
بسته به اینکه محل نگهداری فضای بسته (اتاق) است یا فضای آزاد، گونهی گیاه باید تفاوت داشته باشد. البته در فضای بسته هم در صورت وجود تابش مستقیم یا استفاده از لامپهای فلورسنت، میتوان از گونههای فضای آزاد با رعایت برخی شرایط استفاده نمود.
گیاهان سایه پسند مثل فیکوسها برای اتاقهای کم نور و درختانی مثل نارون، انار و زیتون برای اتاقهایی که روزانه چند ساعتی از تابش خورشید بهرهمند میشوند، مناسب هستند.
درختان زیبایی چون انواع افرا، بلوط، آزاد، ممرز و انواع سوزنی برگها برای بن سای فضای آزاد بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند.
بن سایهای همیشه سبز، خزاندار، مثمر و غیر مثمر
زیباترین بن سایها معمولاً گونه های خزان دار هستند. این گیاهان در فضای باز به راحتی رشد میکنند و در برابر تغییرات فصول عکس العمل نشان میدهند. مشاهدهی گونههای خزان دار و تغییر رنگ برگها در پاییز و زمستان و جوانه زنی مجدد آنها در بهار بسیار مورد توجه علاقمندان است. از جمله گونههای خزان دار میتوان چنار، ممرز، بلوط، افرا و ... را نام برد.
سوزنی برگها، سیتروسها، فیکوسها و ... از جمله بنسایهای همیشه سبز هستند. جذابیت این گونهها به سبز بودن آنها در پاییز و زمستان بر میگردد. بیشتر گونههای فضای بسته همیشه سبز هستند.
نگهداری از بن سایهای غیر مثمر مانند: فیکوس، برگ نو، افرا، راش و ... قدری راحتتر است. پرورش گونههای مثمر مثل سیب، انار، به، خاس و ... در صورتی که از آنها میوه بخواهیم قدری دشوار است. در این موارد میزان، نوع و زمان تغذیهی مصنوعی بسیار مورد اهمیت است.
پاورپوینت 27 اسلاید
|